Većina nas voli pingvine. A kako da i ne volite ove ptice koje podsjećaju na Chaplina te ih volimo antropomorfizirati? Danas u njima vidimo male slatke ptičice, ali prahistorijski pingvini su bili mega-ptičurine, veličine čovjeka.

U davna vremena, okeani su bili domaćini nevjerovatnim stvorenjima, a među njima su se kretali i gigantski pingvini. Ovi prahistorijski divovi, čija su postojanja bila zabilježena u fosilnim ostacima pronađenim na Novom Zelandu, predstavljali su impresivnu kariku u evoluciji pingvina.

Ti izumrli gigantski pingvini živjeli su tokom geološkog razdoblja poznatog kao oligocen, prije otprilike 27 miliona godina.

Dvometraši

Prije nekoliko godina otkriven je fosil izumrle vrste Kumimanu biceae na Novom Zelandu. Ovaj pingvin je bio visok oko 1.77m i imao masu od oko 100kg te predstavlja jednog od najvećih pingvina.

No, čak nije ni najveći: prije 3 godine, otkriveni su ostaci vrste Palaeeudyptes klekowskii koja je živjela prije oko 27-30 miliona godina na obala Antarktika, a čiji su primjerci bili visoki-dugački čak 2m, računajući od vrha kljuna do nožnih prstiju.

Naučnici su ove izumrle vrste uklopili u pingvinsko evolutivno stablo. Zaključak je da su se ove mega-vrste javile brzo nakon što su pingvini prestali letjeti i specijalizirali plivanje. Nakon pojave ovih velikih vrsta, prvo je došlo do razvoja manjih vrsta, a onda su se opet pojavili veliki pingvini poput kraljevskog pingvina (Aptenodytes forsteri) koji je visok oko 1.2m koji ima oko 46 kg.

 

Šta doznajemo od fosilnih ostataka gigantskih pingvina?

Fosilni ostaci otkriveni na Novom Zelandu pružili su ključne informacije o anatomiji i ponašanju ovih gigantskih pingvina. Njihova veličina sugerira da su vjerovatno bili vrhunski predatori u morskim ekosistemima tog doba, a razvijeni kljunovi i snažni udovi ukazuju na to da su bili prilagođeni za lov na ribu u dubokim vodama.

Naučnici vjeruju da su promjene u okolišu i evolucijski pritisci doveli do izumiranja ovih gigantskih pingvina. Klimatske promjene, smanjenje dostupnosti hrane ili konkurencija s drugim morskim predatorima mogli su biti ključni faktori koji su pridonijeli njihovom nestanku. Uprkos svojoj impozantnoj veličini, gigantski pingvini nisu izbjegli sudbinu mnogih drugih prehistorijskih vrsta koje su nestale tokom turbulentnih razdoblja evolucije.

Inače pingvini kriju mnoge tajne – neki imaju spavanja od po samo 4 sekunde hiljadu puta dnevno.