...

Kako svemir utječe na EpiPen lijek za anafilaktički šok? Nimalo dobro.

Kako svemir utječe na EpiPen lijek za anafilaktički šok? Nimalo dobro.

Učenici osnovnih škola u Kanadi otkrili su nešto vrlo važno – da spasonosne EpiPen olovke mogu postati otrovne kada se lansiraju u svemir.

EpiPen je brand name za lijek kod anafilaktičkog šoka, izuzetno potreban osobama s alergijama, koje mogu imati anafilaktičke šokove. U suštini, olovka sarži adrenalin (epinefrin, otuda i naziv) koji može dati i osoba koja nije zdravstveni radnik, jer je dozirano, u obliku autoinjektora.

Ali, ako je neko alergičar i nalazi se u svemiru, ovaj lijek u sadašnjem obliku neće biti dobar.

Učenici iz programa St. Brother André School’s School for Gifted Learners (PGL) u Ottawi proučavali su učinke kozmičkog zračenja na epinefrin. NASA je odabrala ovaj eksperiment da bude dio Cubes in Space, NASA-inog globalnog STEM programa koji je posebno namijenjen djeci školske dobi.

Za program su učenici od 9 do 12 godina dizajnirali eksperiment u kojem su uzorci epinefrina stavljeni u sićušne kockice i poslani na rub svemira pomoću balona za velike visine ili rakete. Kada su se vratili na Zemlju, istraživači iz John L. Holmes Mass Spectrometry Facility na Univerzitetu u Ottawi testirali su uzorke i otkrili da samo 87% sadrži čisti epinefrin, dok je ostalih 13% transformisano u ekstremno otrovne derivate benzojeve kiseline.

Ova tvar se nalazi u nekim biljkama i plodovima, ali je u velikim količinama klasificirana kao opasna kao i neki njeni derivati.

Do ovog eksperimenta naučnici nisu znali da svemir i kosmičko zračenje mogu ovako djelovati na adrenalin/epinefrin. Ukoliko bi se u svemiru morao dati epinefrin zbog anafilakse, ovo bi bilo opasno.

Ovo je jedan od primjera kako građanska nauka i učenički projekti itekako imaju smisla, ovakve programe treba razvijati i ulagati u njih.

 

 

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorica Društvo za promociju Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

 

O autoru/autorici

Jelena Kalinić

Jelena Kalinić, diplomirani biolog, MA komparativne književnosti naučna i zdravstvena novinarka, novinarka i naučni komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu. Internews Health Journalism Ambassador za 2022.