Lijevo: obična jabuka, desno: ArcticⓇ Apple, izvor: Okanagan Specialty Fruits

 

Genetički modificirane jabuke “Arctic Apples” vrlo brzo dolaze na police američkih supermarketa. Ove jabuke su jedan od rijetkih GMO koji na police dolazi kao cijeli produkt, a ne kao rafinirana ekstrahirana materija “iz GMO”, kakve su lecitin iz genetički modificirane soje ili glukozno-fruktozni sirup iz GMO kukuruza. Osim ArcticⓇ Apple, na američkom tržištu se kao cijeli proizvodi prodaju i GMO šampinjoni te GMO brzorastući losos. 

 
Po čemu se ove jabuke razlikuju od jabuka na koje smo navikli?
 
Kada običnu jabuku isiječete na kriške, ona posmeđi. To je zbog prisustva enzima zvanog polifenol oksidaza (polyphenol oxidase, PPO), koji ubrzava polimerizaciju o-kinona, materija prirodno prisutnih u voću i povrću. Polimerizirani o-kinoni daju crne, smeđe i crvene pigmente koje mi percipiramo kao smeđu boju na isječenom voću. Ovaj enzim je naročito prisutan u šampinjonima, jabukama i salati te još nekom voću. Svi znamo da voće koje je posmeđilo nije opasno po zdravlje, ali nam većini ta prirodna pojava pomalo smeta, pogotovo ako se radi o voću koje treba biti izrezano i posluženo, primjerice u voćnoj salati. 
 
Arctic Apples su jabuke koje ne smeđe na zraku. Kupci će se moći uvjeriti da ove jabuke, izrezane na kriške u kutijama neće promijeniti boju te će izgledati primamljivije nego one koje nisu modificirane. Ovaj mali estetski zahvat na jabukama bi mogao spriječiti prekomjerno bacanje voća u smeće. 
 
Genu koji kontroliše sintezu PPO je kod GMO jabuka ekspresija reducirana na svega 10%, te zbog toga što je u ovim jabuka prisutno mnogo manje PPO, ove jabuke sporije smeđe na zraku. Kanadska kompanija Okanagan Specialty Fruits, supresirala je proizvodnju enzima koji izaziva smeđenje tkiva jabuke. U gene jabuke je ubačena sekvenca GD743, koja je ujedno i promotor i terminator sekvence koja potiskuje (supresira) proces transformacije PPO. Također, u jabuku je ubačen još jedan dio – tzv. marker pomoću kojeg naučnici prepoznaju da je došlo do genetičke modifikacije. Zapravo, ove jabuke jesu genetički modificirane, ali nisu transgenetičke.
 
Međutim, niti ova modifikacija genoma ne koristi potencijal ove tehnologije: svojstva jabuke – sadržaj vitamina i sl. nisu poboljšani (ali nisu ni smanjeni!), već je samo učinjeno da ova jabuka, čak i izrezana i nakon stajanja na zraku, bude privlačna za jelo. Prema istraživanjima Okanagan Specialty Fruits, 20% građana SAD je zabrinuto zbog korištenja GMO te još nije jasno kako će ova jabuka proći na tržištu.