Kada se spominju neka jedinjenja, treba dobro zapamtiti kako se zovu. Jer ima onih koja zvuče slično, a potpuno su različita. Kreatin i keratin nisu ista jedinjenja, kao ni melanin i melatonin.
To je kao onaj vic “Da li se kaže Iran ili Irak?”
 
Kreatin i keratin nije isto. Melanin i melatonin nije isto.
 
U ovoj Imlekovoj FB reklami su željeli biti edukativni, pa su napisali “Da li znate da se kosa sastoji od proteina koji se zove kreatin?”. Ne znam kako bi mi i naša kosa izgledali da je kosa izgrađena od kreatina, ali znam da kreatin nije protein. Kreatin je organski spoj koji sadrži nitrogen, u ljudskom organizmu nastaje iz aminokiselina glicina i arginina te ima veliku ulogu u opskrbi energijom u stanicama, naročito u mišićnim stanicama.
 

 

 

 
Kreatin, strukturna formula,  Izvor: Wikimedia

 

 

U metabolizmu kreatina nastaje kreatinin, koji je ciklični spoj, te važan indikator stanja bubrega:
 
Kreatinin, tautomeri, izvor: Wikimedia
 
 
Ono na šta su mislili tvorci reklame se zove keratin – protein koji izgrađuje rožnate tvorevina poput kose, noktiju, rogova, kandži, papaka i kopita. Ako kažemo da je keratin protein, to znači da se njegova molekula sastoji iz dugačkih lanaca aminokiselina povezanih peptidnom vezom. Ljudska kosa ima oko 14% cisteina, aminokiseline koja sadrži sumpor, te je upravo sumpor u cisteinu razlog zašto kosa smrdi kada se spali.
 
 

 

Međutim, nisu samo keratin/kreatin parovi naziva jedinjenja koji se u javnosti brkaju. Jednom je jedan novinar, misleći da je jako pametan, a govoreći o rasnoj diskriminaciji, napisao kako “mnogo šta ovisi o količini melatonina u koži”. Ovo je vic level onog vica “Je l’ se na hrvatskom kaže Iran ili Irak?”, a možda čak i veći. Siroti čovjek je mislio na melanin, tamni pigment koji kosi, očima i koži daje smeđu boju, ali je bio toliko siguran u to da zna kako se kaže, da nije provjerio Wikipediu niti pitao nekoga ko sigurno zna. 
 
Zapravo, melanin je porodica pigmenata, koju čine eumelanin, feomelanin i neuromelanin. Eumelanin je odgovoran za smeđu boju kose, boju madeža i taman ten, dok je feomelanin više za crvenkaste i riđe tonove kose. Pigmente proizvode stanice zvane melanociti. Neuromelanin daje boju substantia nigra u mozgu (preciznije, u neuronima koji proizvode dopamin) i interesantno je da ga kod čovjeka ima više nego kod drugih primata te da mu koncentracija opada kod Parkinsonove bolesti. 
 
Eumelanin, kad smo već kod boje kože, jeste polimer koji se sastoji od više jedinica DHI (5, 6 dihidroksiindol), jedinjenja koje je suštinski heterociklus (ciklično jedinjenja koje u prstenu ima i atom koji nije karbon, u ovom slučaju, to je atom nitrogena) i izgleda ovako (samo dio molekule):
 
Eumelanin, dio strukturne formule, izvor Wikipedia
 
 
 
 
Melatonin, je, pak, N-acetil 5 – metoksi triptamin i strukturna formula mu izgleda ovako:
 
Melatonin, strukturna formula, izvor: Wikipedia
 
Melatonin nastaje od aminokiseline triptofana (naravno, L-forme) kroz procese hidroksilacija, dekarboksilacije, acetiliranja i metiliranja, a funkcija u organizmu mu je regulacija cirkadijanog ritma. Ukratko – melatonin reguliše san. Reducira i dejstvo jet-laga te se koristi u tretmanu nesanice i noćne hipertenzije. Ne daje boju koži. Ne diskriminira. Sve uspavljuje.