Mikrobiom crijeva kod beba rođenih u prvim mjesecima karantina uvedenog usljed pandemije COVID-19 (ili, kako je to sad moderno reći, „lockdown-a”), razlikuju se od onog kod beba rođenih prije pandemije.

Mikrobiom crijeva ili „crijevna  flora” su zajednica mikroorganizama koji naseljavaju probavni sistem.

Dvije studije mikrobioma crijeva beba donijele su neke zanimljive rezultate.

Jedno je istraživanje, objavljeno u Scientific Reports u avgustu 2023. pokazalo da su mikrobiomi lockdown beba manje raznoliki. Mikrobiom crijeva ili „crijevna  flora” su zajednica mikroorganizama  koji naseljavaju probavni sistem.

Druga studija (koja još nije recenzirana, tek je preprint na medRxiv) otkrila je da su 12-mjesečne lockdown bebe imale više jedne vrste bakterija koje se potiču dojenjem, a manje druge koje se obično pokupe iz okoline. U dobi od 12 mjeseci, djeca rođena za vrijeme lockdowna imala su više od prosječnih razina bifidobakterija u crijevima, vjerojatno zato što je vjerovatnije da su bila dojena i manje je vjerojatno da su dobila infekcije koje bi zahtijevale antibiotike. U međuvremenu, populacija Clostridia, klase bakterija koje se obično pokupe iz okoliša, bila je niža.

Svaka četvrta beba u tom perodu nije srela drugu bebu, odnosno nije imala priliku „razmijeniti” mikrobiom.

Teško je razotkriti kako bi te promjene mogle utjecati na cjelokupno zdravlje i razvoj, ali promijenjeni mikrobiom snažno je predvidio rizik od razvoja ekcema i alergija.

Kako je za Nature Magazine naglasila Jun Sun, naučnica koja se bavi istraživanjem mikrobioma, “prvih 1000 dana života bebe je krucijalno za stvaranje zdravog mikrobioma. Bez pravilne kolonizacije korisnim bakterijama, bebe imaju veći rizik razvoja zdravstvenih problema.

Neke veze mikrobioma i organizma, kao ovu, lakše je potvrditi, dok neke druge ostaju enigma i teško je ustanoviti kauzalnost, recimo takav je slučaj sa pojavom slabije razvijenih komunikacionih vještina lockdown beba. Neki to žele povezati za crijevnim mikrobiomom jer su crijeva i nervni sistem u sprezi. No, tu se prije radi o tome da bebe nisu imale priliku sretati druge bebe i druge odrasle.