Tokom boravka u Trondheimu, povodom dodjela Kavli nagrada u septembru 2022. godine, imala sam priliku upoznati Edvarda i May-Britt Moser, norveške dobitnike Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 2014. godine, a sa May-Britt imati i kraći razgovor o onome čime se bavi i o ženama u nauci.

May-Britt Moser rođena je 4. januara 1963. u Fosnavågu u Norveškoj. Nakon studija psihologije na Univerzitetu u Oslu, gdje je upoznala svog budućeg supruga i Edvarda Mosera, doktorirala je neurofiziologiju 1995. Nakon boravka na Univerzitetu u Edinburghu i University College London, par se preselio na Norveški univerzitet nauke i tehnologije u Trondheimu (NTNU). May-Britt Moser je profesorica neuronauke i direktorica univerzitetskog Centra za neuronsko računanje.

Sa suprugom Edvardom i engleskim naučnikom Johnom O’Keefyjem, koji im je bio mentor na postdoktorskom, podijelila je 2014. godine Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće toga kako osjećamo prostor i orijentišemo se u njemu. Moseri su jedan od šest parova koji su podijelili neku od Nobelovih nagrada, poput Pierra i Marie Curie, Irene Joliot-Curie i Frederica Joliot-Curie. Moseri su se nedugo nakon primanja Nobelove nagrade rastavili, ali su i dalje prijatelji i rade skupa.

Svijest o vlastitoj lokaciji i kako pronaći put do drugih mjesta ključna je i za ljude i za životinje. Godine 2005. May-Britt Moser i Edvard Moser otkrili su vrstu ćelija koja je važna za određivanje položaja u blizini hipokampusa, područja smještenog u središtu mozga. Otkrili su da kada štakor prolazi pored određenih tačaka raspoređenih u heksagonalnu mrežu u prostoru, aktiviraju se nervne ćelije koje čine svojevrsni „koordinatni sistem” za navigaciju.

U blizini hipokampusa, jedne divne regije mozga koja oblikom nalikuje morskom konjicu, iznad njega postoji entorinalni korteks, gdje postoje ćelije koje reaguju na to u kom smjeru hodate ili orijentirate glavu“, kazala je May-Britt Moser kada sam je pitala da objasni svoje otkriće u kratkim crtama laicima.

Tu se nalaze i ćelije koje smo otkrili 2005. i ove ćelije funkcionišu više kao jedan koordinantni sistem  metrikom i šta je za njih interesantno je to da one komuniciraju s ćelijama u hipokampusu i hipokampus onda skuplja sjećanja i koristi podatke ove metrike, koordinantnog sistema da bilježi naša sjećanja u prostoru“, objasnila je May-Britt Moser.

Ova otkrića nisu došla iz vedra neba. Još u kasnim 1960-im i ranim 1970-im John O’Keefe je došao do svog temeljnog otkrića ćelija mjesta. Moseri su nastavili njegov rad.

Međutim, rad May-Britt i Edvarda nije pokazao samo značaj ovih ćelija (poslije nazvanih grid-cells) u orijentaciji.

Ispostavilo se da ove ćelije prve umiru kod Alzheimerove bolesti. I prvi simptomi bolesti su da se ljudi gube u prostoru i ne mogu se sjetiti vremena  jer ove ćelije pomažu i pamćenju slijeda događaja“, dodala je May-Britt.

May-Britt je poslije otkrila i da postoje ćelije koje nam daju osjećaj granice te ćelije koje reaguju na objekte. Inače, na dodjeli Nobelove najgrade nosila je haljinu s motivima ćelija koje je otkrila.

May Britt je rođena u jednom zaista malom mjestu u Norveškoj, u vrijeme kada su Norvežani bili siromašni. Mjesto se nalazi na jugu Norveške i pripada „biblijskom pojasu Norveške”. Njeni roditelji nisu imali fakultetsko obrazovanje, imali su malu farmu, a otac je bio stolar.

Kada sam bila dijete, nismo imali mnogo novca, ali me je majka poticala da čitam i čitala mi je mnogo bajke.“, rekla je May-Britt kada sam razgovarala s njom u Trondheimu.

Poticaj roditelja te nastavnika u školi koji su ohrabrivali djevojke da se bave i fizikom i inženjerstvom, naukom, ostavio je traga na May-Britt.

Važno je razmišljati o snazi žena, moći žena, jer zaista vjerujemo da djevojke i mladići mogu učiniti šta god žele, ako to dovoljno žele, ako su uporni i ako imaju nadu za promjenu. Prilika uvijek ima, iznenada prilika skoči – zgrabi je, vjeruj u sebe“, istakla je za kraj May-Britt, kao poruku svim djevojčicama i mladim ženama koje bi da se bave naukom.

 

Instagram reel Nauka Govori s May-Britt Moser: 

https://www.instagram.com/reel/CmhADjTozBN/

Nauka Govori podkast, 1 epizoda, May-Britt Moser: