Iako se ovdje bavimo “strogom naukom”, to ne znači da si ne možemo priuštiti i “light teme”. A kozmetika i ljepota mnogo toga duguju nauci. Spoj sofisticirane nauke i kozmetičke industrije nam daje neke fantastične proizvode. Ako ništa drugo, sjajno je što možemo živjeti u ovom dobu, jer prije nije bilo mogućnosti za proizvodnju ovako profinjenih sredstava preparativne i dekorativne kozmetike. Ovaj put – o vitaminu C u preparativnoj kozmetici i par preporuka za proizvode.

Vitamin C je  superstar među vitaminima, a možda i jedan od najčešće korištenih suplemenata u ishrani. Međutim, koliko je poznat u nutricionizmu, toliko njegova vrijednost u kozmetici možda nije dovoljno shvaćena ili bar potrošači ne shvataju važnost vitamina C. Zapravo, postoji razlog zašto vrlo mali broj proizvoda za njegu lica i tijela imaju ovaj sastojak: vitamin C nije stabilna komponenta i na zraku oksidira i razlaže se, te je teško napraviti proizvod  u kojem će ostati stabilan i koristan. Međutim, uz vitamine E i A, ovo je možda jedan od najblagotvornijih sastojaka kojima možete njegovati kožu, ukoliko odaberete dobar proizvod.

askorbinska kiselina

struktura molekule vitamina C

 

Drugi naziv za vitamin C je askorbinska kiselina, preciznije, L-askorbinska kiselina (skorbut je bolest koja nastaje usljed nedostatka vitamina C). On je od esencijalnog značaja za naš organizam, jer ga mi ne možemo sintetizirati u svom organizmu. Biljke, a i neke životinje imaju enzim pomoću kojeg mogu sintetizirati vitamin C, no mi taj enzim nemamo, te svoje dnevne doze ove tvari moramo uzimati preko hrane i preko dijetetskih suplemenata.

Organizmi koji mogu sami stvariti vitamin C, sintetišu ga iz glukoze – šećera nama poznatog pod nazivom “grožđani šećer”, a koji je najvažnije “pogonsko gorivo” u organizmima svih živih bića – to je tvar čijim sagorijevanjem dobijamo energiju. Vitamin C je molekula koja ima prsten od od 5 atoma, a u prirodi se nalazi u mješavini svoja 2 izomera: L i D- askorbinske kiseline, koje prelaze jedna u drugu. Međutim, hemijski aktivna forma vitamina C je upravo ova “lijeva”, L – forma. Sa jonima metala formira soli, koje se nazivaju askorbati.

Vitamin C je jedan od najjačih antioksidanata među hidrosolubilnim vitaminima (vitamini koji se otapaju u vodi), a ima veliku ulogu u staničnom disanju kao koenzim, u oksido-reduktivnim procesima te u procesima obnavljanja tkiva, krvnih žila, zuba i kostiju. Važan je u sintezi kolagena i tu dolazimo do njegove važnosti za pravilnu funkciju i dobar izgled kože.

Kako vitamin C pomaže koži

Naime, kao prvo, vitamin C štiti kožu od oksidativnog stresa, koji nastaje kao posljedica izlaganja UV zračenju. UVA zrake oštećuju kolagen, protein koji se nalazi u koži i daje koži volumen i zategnutost. Vitamin C pruža zaštitu kako od UVB (290-320 nm), tako i od  UVA (320-400 nm) zraka. Možda će neki od vas reći “pa što će nam vitamin C za kožu, ako nas kreme sa zaštitnim fakotorom štite od UV- zraka?”. Međutim, dok nas kreme sa SPF, pravilno nanesene i upotrijebljene zaista štite od ultravioletnog zračenja, ne štite nas od 55% slobodnih radikala koji “napadaju” strukture unutar naše kože.
I tu na scenu stupa vitamin C i njegova topikalna primjena, čija je efikasnost i naučno dokazana (pogledati naučni rad o tome ovdje): vitamin C sprečava oštećenja kože nastala izlaganjem UV zrakama, a već postojeća oštećenja sanira. Prema radu čiji sam vam link dala u zagradi, nakon 3 mjeseca upotrebe topikalno primijenjenog vitamina C dolazi do značajnih poboljšanja kože lica, mjereno optičkom profilometrijom.
U fotoprotekciji vitamin C najbolje djeluje u konjukciji sa vitaminom E (tokoferil ili tokoferol), i ta dva vitamina se međusobno nadopunjuju i štite stanice kože, prije svega neutralizacijom slobodnih radikala, sprečavanjem apoptoze stanica (“programirana smrt” stanica) i sprečavanjem stvaranja dimera timina (to je vid oštećenja DNK). Hidrofilni (hidrosolubilni) vitamin C regeneriše oksidiranu formu lipofilnog (liposolubilnog) vitamina E (izvor: “Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals”, Burke KE, Dermatol Ther.2007 Sep-Oct;20(5):314-21) te tako pojačava dejstvo vitamina E.

Nadalje, vitamin C je potreban za sintezu kolagena, kao što već rekoh. On je profaktor za enzime prolizil hidroksilazu i lizil hidroksilazu, enzime zadužene za stabilizaciju veza unutar molekule kolagena. Također vitamin C stimulira još i peroksidaciju lipida i u ovom procesu nastaje produkt zvani malondialdehid, koji, opet, stimulira ekspresiju gena u našoj DNK koji kodira kolagen. U prevodu – veća ekspresija gena – više kolagena. Kliničke studije su pokazale i dokazale da vitamin C topikalno primijenjen zaista povećava produkciju kolagena, kako kod mlade kože, tako i kod starije kože.

Treći način na koji vitamin C može poljepšati našu kožu jeste njegov uloga u odstranjivanju depigmentacija i ujednačavanju tena. Naime, postoji više tvari koje ovo mogu, ali svakako ne želite koristiti nešto što oštećuje melanocite, vaše stanice koje imaju pigment melanin. Vitamin C ne oštećuje melanocite, a djeluje tako što stupa u interakciju sa jonima bakra i tom akcijom sprečava djelovanje enzima tirozinaze, što se učituje kao smanjenje produkcije melanina.

Također, vitamin C djeluje antiinflamatorno te je dobar u tretmanu akni, pa i rozacee. Prevenira hiperpigmentacije nakon akni i smanjuje već postojeće diskoloracije uzrokovane aknama.

Međutim, vitamin C je sklon oksidaciji i oksidira do dehidroaskorbinske kiseline, koja je žućkaste boje, dok je L-askorbinska kiselina bezbojna i neaktivna. Da bi od vitamina C imali najveću korist, on mora djelovati na pH od oko 3.5 (to je otprilike pH vrijednost soka od limuna). U takvoj pH vrijednosti sredine, vitamin C ima najveću moć prodiranja u kožu.

Treba dodati i to da vitamin C ubrzava zacjeljivanje rana i smanjuje suhoću kože (ali ako se koristi previše, može izazvati suhoću, sredina je zlato).

Eh, sad…lako je reći da “se treba mazati iznutra, a ne izvana”. Ne podcjenjujem značaj zdrave ishrane i ishrane bogate C vitaminom, međutim, kada je riječ o koži, moraću vas razočarati: najsigurniji i najbolji način da vaša koža ima nabrojane koristi od vitamina C jeste topikalna upotreba. Naime, istraživanja su pokazala da oralno primijenjen vitamin C ne povećava razinu vitamina C u koži jer je ograničen njegov transport iz gastrointestinalnog trakta.

Najbolje forme vitamina C su magnezijum askorbil fosfat, askorbil palmitat, retinil askorbat (ester vitamina A i vitamina C), natrijum askorbil fosfat (eng. sodium ascorbyl phosphate) i askorbil glikozid. Već u niskim koncentracijama od 0.6% ima pozitivno dejstvo, a u koncentracijama 10-20% maksimalno. Čini se da koncentracije veće od 20% ne povećavaju pozitivno dejstvo tj. da nema povećane apsorpcije vitamina C (izvor ovdje).

Gdje se može naći: za razliku od, primjerice, američkog tržišta, gdje postoji pomama za stabilnim i kvalitetnim serumima, boosterima i kremama sa vitaminom C te postoji mnoštvo proizvoda koji ga sadrže, kod nas izbor nije velik i zapravo sve do nedavno niste ni mogli naći kvalitetan proizvod sa njim. Gdje nema potražnje, nema ni ponude. A potražnje nema tamo gdje ljudi nisu informisani.

Za razliku od hijaluronske kiseline, koja ima super dejstvo na kožu, ali je to dejstvo u topikalnoj primjeni ograničeno na gornje slojeve, vitamin C zaista nema tek površinsko i nedovoljno dokazano dejstvo: njegovo dejstvo na kožu u topikalnoj primjeni je dobro istraženo. Zato ne oklijevajte da nabavite neki preparat sa vitaminom C. Tražite naziv “ascorbyl-nešto” ili “ascorbic” na sastojcima. Međutim, to da u nekom proizvodu ima ovog sastojka, ne garantuje njegovu učinkovitost.

Proizvodi  s vitaminom C

Ima ga u Clinique Fresh pressed renewing powder cleanser X Clinique Fresh pressed daily booster. U kombinaciji, ova dva proizvoda, čistač sa vitaminom C koji pripremi kožu i booster sa C vitaminom vaše omiljene noćne kreme su jedna od najefikasnijih primjena vitamina C. Čistač je prah u kesicama koji podsjeća na magnezijum-direkt i savršeno čisti lice, plus, praktičan je kada idete negdje na kratki put.

Lično iskustvo: kako kod nas nema baš mnogo kozmetičkih proizvoda sa aktivnim vitaminom C, nisam ih prije ni koristila. Moje iskustvo je relativno kratko – nekoliko sedmica svakodnevne upotrebe. Ono što primjećujem jeste da mi se nos prestao perutati, a koža mi je malo sjajnija. Nemam nekih prevelikih problema sa kožom da primijetim drastično poboljšanje, ali je definitivno vjerovati nauci da je ovo jedan od sastojaka koji zaista duboko prodiru u kožu i čini pravu stvar. Mislim da je vitamin C nešto što treba koristiti duže, prilično duže, ali da su rezultati zagarantovani. Zapravo, dermatolozi se slažu da će vitamin C postati jedan od mainstream sastojaka u dermatologiji, čim se njegova aktivna forma stabilizira. Zaista, to je jedan od najboljih sastojaka koje možete staviti na svoju kožu.

Koristila sam i tretman ampula s C vitaminom od Nivea, a vidim da postoje i drugi preparati s C vitaminom  maske i sheet maske (njih izbjegavam jer nisu baš lako biodegradable), pa imaju Vichy kapi s C vitaminom, pa Bioten ampule, pa Monoderma ampule… uglavnom ima dosta proizvoda s C vitaminom za kožu i na vama je da nađete neki koji odgovara i vašoj koži i novčaniku. Također, probala sam i Novexpert Booster s vitaminom C i njihvo Radiance lifting s vitaminom C za područje oko očiju i imaju dobar sastav i dejstvo, ali nisu prisutni u svim apotekama, a često ga nema ni u onim apotekama u kojima ga nabavljaju. No ako ga nađete, probajte.

Također, probala sam i Novexpert Booster s vitaminom C i njihov Radiance lifting s vitaminom C za područje oko očiju i imaju dobar sastav i dejstvo, ali nisu prisutni u svim apotekama, a često ga nema ni u onim apotekama u kojima ga nabavljaju. No ako ga nađete, probajte.

Još dva proizvoda koja imaju dobar sastav i sadrže vitamin C su Lumene Nordic C Glow Boost serum sa ekstraktom arktičkih bobica i vitaminom C u formi askorbil glukozida te Shiseido Yuzu-C serum. Razlika je što je Lumen laganiji i brzo se ubija, a Shiseidov je na bazi ulja i ostavlja masni trag, ali se dobro upije. Tu su i Dermalogica te Aridotini serumi s vitaminom C, i jako dobar i pristupačan Olival.

Šta ne trebate raditi ukoliko koristite vitamin C i neželjena dejstva:

vitamin C je bezbjedan za upotrebu “na duge staze”. Vrlo rijetko, vrlo rijetko, kod nekih osoba može doći do stvaranja osjećaja peckanja i suhoće prilikom topikalne upotrebe, ali to se sanira sa odgovarajućim hidratantnim sredstvom. Ukoliko neko upotrijebi loš preparat, gdje vitamin C nije stabiliziran ili je dugo stajao, može da napravi mrlje na odjeći. Treba ga pažljivo primjenjivati u području očiju.
Treba biti oprezan i sa ovim sastojkom jer može isušiti kožu, pa ga možda ne bi trebalo koristiti dugoročno i svaki dan.