Poseban klaster gena na hromosomu 3 tj. posebna varijanta ovih gena, naslijeđena od neandertalaca nosi i do 3 puta veći rizik od dobijanja teže kliničke slike COVID-19.

Neandertalci, čiji poneki gen kola u populaciji današnjih ljudi – osim kažu onih s afričkog kontinenta, dali su nam dosta toga. Recimo dali su nam neke specifičnosti imunog sistema da se bolje borimo s nekim bolestima. Ali po novom istraživanju s Instituta za Evolutivnu antropologiju pri Institutu Max Planck u Leipzigu, neki neandertalski geni mogu imati veze i sa težom slikom u slučaju COVID-19.

Svante Pääbo, za kojeg mirne duše možemo reći da je najveći stručnjak za neandertalce na svijetu, kaže kako je nevjerovatno koliko su ovi ostaci neandertalske genetike imali utjecaja u pandemiji COVID-19. 

Istraživanje provedeno tokom nekoliko zadnjih mjeseci koje je provela COVID-19 Host Genetics Initiative identificiralo je regiju na hromosomu 3 koja utječe na to hoće li osoba teško oboljeti. Zapravo, jedna varijanta jednog identificiranog gena nosi do tri puta veći rizik da će osoba završiti na jedinici intenzivne njege i mehaničkoj ventilaciji. Zanimljivo je da nije u pitanju samo jedan gen, već čitava grupa gena od 6 gena na toj regiji hromosoma 3, čitav klaster gena. Prema naučnicima, ta genska regija je izuzetno duga i obuhvata gotovo 50 000 parova baza. Uz to, varijante su čvrsto povezane, što znači da ako osoba ima jednu od varijanti, vrlo je vjerovatno da će imati svih 13 koje predstavljaju veći rizik od ozbiljnog COVID-19.

Studija, objavljena u Nature, pod naslovom “The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neanderthals“, obuhvatila je preko 3000 pacijenata s teškom slikom COVID-19.

Još je zanimljivije da ove varijante nisu nađene kod sibirskih neandertalaca nego izričito kod neandertalaca s područja juga Evrope, posebno iz Hrvatske. Koautori rada, Hugo Zeberg i Svante Pääbo, nisu pronašli nijednu od spomenutih specifičnih varijanti gena u genomu denisovaca, a nekoliko ih je pronađeno kod dva neandertalca iz Sibira. Najviše je sličnosti dijelio neandertalac iz Hrvatske (ostaci iz Vindije).

Prema mapi koju su uradili Zeberg i Pääbo, ova nesretna kombinacija gena porijeklom od neandertalaca najprisutnija je kod populacije u Indiji i Bangladešu, gdje je ima oko 63% ljudi, dok je praktično odsutna u Africi. 

Geographic distribution of the Neanderthal core haplotype conferring risk for severe COVID-19. Pie charts indicate minor allele frequency at rs35044562. Frequency data from the 1000 Genomes Project22. Map source data from OpenStreetMap23. (Zeberg, Paabo, Nature 2020)

To možda i objašnjava različito ponašanje epidemije u različitim dijelovima svijeta i zašto negdje ima više težih slučajeva, a negdje manje. U kombinaciji s opremljenošću i zdravstvenih institucija, kao i mutacijama samog virusa, ovo istraživanje daje nešto širu sliku same epidemije. Oko 16% Evropljana ima ovu kombinaciju gena.

U martu 2021. u PNAS Hugo Zeberg i Svante Pääbo su u radu pod nazivom “A genomic region associated with protection against severe COVID-19 is inherited from Neandertals” objavili kako su našli i grupe varijanti gena neandertalskog porijekla koje čine suprotno – smanjuju rizik od teške slike COVID-19, javlja EurekaAlert!

Novo istraživanje otkrilo je da je skupina gena koja smanjuje rizik od razvoja teške kliničke slike COVID-19 za oko 20% naslijeđena od neandertalaca. Ovi geni, smješteni na hromosomu 12, kodiraju enzime koji igraju vitalnu ulogu u pomaganju stanicama da unište genome napadajućih virusa.

Studija sugeriše da su enzimi proizvedeni neandertalskom varijantom ovih gena efikasniji, što pomaže u zaštiti od ozbiljnog COVID-19.

Dakle, od neandertalaca su neki dobili varijante gena koje povećavaju rizik, a neki varijante koje smanjuju, neki možda oboje. Pa kom opanci kom obojci.

 

Imunitet dugujemo neandertalcima (i denisovijancima)