Nova virulentnija varijanta HIV, virusa stečene humane imunodeficijencije (HIV) pojavila se u Evropi. Prvi put je detektovana u Nizozemskoj, a odlikuje se većom transmisivnošću te ozbiljnijim oblikom bolesti koju izaziva. Dobra vijest je što postojeće terapije djeluju i na ovu varijantu.

 

Nova virulentnija varijanta HIV se pojavila krajem 90-tih

Početkom februara  o otkriću nove, virulentnije varijante HIV izvijestili su naučnici s Oksforda u časopisu Science pod naslovom “A highly virulent variant of HIV-1 circulating in the Netherlands“.

Varijanta je otkrivena kod nešto više od stotinu ljudi uključenih u ovu analizu, a karakteriše je to što ima sposobnost proizvodnje više virusnih čestica, zbog čega zaražene osobe mogu lakše prenositi virus.

Također, uzrokuje brži pad broja CD4 T-limfocita u krvi, što znači da zaražena osoba brže razvije SIDA/AIDS ukoliko je HIV pozitivna. CD4 su T-ćelije koje imaju niz važnih uloga u imunološkom odgovoru organizma, a upravo njih napada i razara HIV.

U poređenju s osobama zaraženim drugim sojevima HIV-a, oni zaraženi novom varijantom imali su do 5,5 puta više virusa u krvi, a populacija njihovih CD4 T limfocita se smanjivala gotovo dvostruko brže. Pad CD4 T limfocita je znak kako je HIV oštetio imunološki sistem. Naučnici predviđaju da osobe pozitivne na ovu varijantu mogu razviti AIDS za 2-3 godine od infekcije, dok se kod osoba zaraženih drugim varijantama to događa za nekih 6-7 godina.

Autori studije procjenjuju da se ova varijanta pojavila devedesetih i da se onda 2000.-tih počela brže širiti. 

No, stručnjaci za javno zdravstvo specijalizirani za pandemiju HIV nisu zabrinuti zbog ove varijante naime, postojeće terapije još uvijek djeluju.

Još jedna vijest vezano za HIV jeste to da Moderna razvija kandidata za vakcinu protiv HIV, a vakcina je bazirana na tehnologiji mRNA/iRNK kao i Modernina COVID-19 vakcina.

Inače, HIV je virus koji jako brzo mutira i ta osobina je poteškoća pri stvaranju efikasnih vakcina protiv njega. Dosadašnji pokušaji stvaranja vakcine su prošli neslavno, uključujući i pokušaj mozaične vakcine.

U studiji Moderne za ovu vakcinu, koju je dijelom finansirala Fondacija Bill & Melinda Gates, pratiće se 56 HIV negativnih odraslih sudionika, s ciljem proučavanja sigurnosti i efikasnosti vakcine. Četrdeset i osam dobrovoljaca će primiti barem jednu dozu vakcine, od kojih će 32 dobiti i buster vakcinu. Preostalih osam će primiti samo buster. Ovo je prva faza kliničkih ispitivanja u kojoj se testira sigurnost, tolerabilnost vakcine te potencijal stvaranja imunološkog odgovora.

Vezano za sve ove vijesti i događaje, primjećujem da se infosferom šire dezinformacije koje pokušavaju povezati vakcinaciju protiv COVID-19 s HIV, pa se tvrdi kako vakcinisani dobijaju ili će dobiti AIDS u skoroj budućnosti, zatim se povezuje detekcija nove varijante HIV sa masovnom vakcinacijom protiv kovida u svijetu, ali se izvlače i vijesti o propaloj kandidatnoj vakcini za kovid iz Australije, čiji je razvoj obustavljen 2020. jer je kod dobrovoljaca primijećeno da imaju lažno pozitivne testove na HIV.

Ovo su sve pokušaji malicioznih manipulacija. Sudeći po radu u Science, nova varijanta se javila decenijama prije pandemije COVID-19, samo je tek sad detektirana. Australska vakcina je istina, imala dijelove sekvence HIV virusa, ali nije mogla izazvati bolest, nego samo lažno pozitivan test – no kako to nije nimalo poželjno, razvoj je obustavljen i ova vakcina nikada nije ugledala finiš. Što se tiče  tvrdnji da će vakcinisani protiv kovida oboljeti od AIDS, te spekulacije se ne zasnivaju ni na jednoj činjenici – niti ove vakcine sadrže bilo koji dio HIV, niti će uzrokovati slabljenje imunološkog sistema, pogotovo ne gubljenje CD4 limfocite, koje autor ove tvrdnje, opskurni Zelenko, naziva ,,CT4 limfociti”.

 

Više pročitajte na COVID vaccine does not cause AIDS — debunking another anti-vaxxer myth

 

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na Glas Amerike u februaru 2022. i dopunjen