Vodeća teorija o nastanku Mjeseca kaže da se ovaj prirodni Zemljin satelit formirao kada je neka protoplaneta udarila u mladu Zemlju te da se od materijala te protoplanete formirao Mjesec. Međutim, ova teorija isto tako implicira da je Mjesec nastao pretežno od materijala te planete koja je udarila u Zemlju, a kako je sastav stijena na Mjesecu i sastav stijena na Zemlji vrlo sličan, to, opet, znači da je Zemlju udarila jedna njoj vrlo slična planeta. Šanse za ovo nisu tako velike, iznose svega oko 20% i upravo je to bio nedostatak ove teorije već neke vrijeme. 

 
Istovremeno simulacije ovog događaja kažu da je ipak najveći dio materijala koji čini Mjesec treba doći od te druge planete.
 
Odgovor na ovu zagonetku mogao bi se nalaziti u drevnom oceanu magme, kaže tim sa Yokohama Institute for the Earth sciences u Japanu, na čelu s Natsuki Hosonom. Koristeći kompjuterske simulacije koje su istraživale kako se rastopljene čestice ponašaju kad se sudaraju, naučnici su proučavali što bi se dogodilo ako bi predmet koji udara udario u Zemlju prekrivenu rastaljenom stijenom – magmom. 
 
Otkrili su da ovaj rastaljeni materijal lakše dospijeva u svemir nego čvrsta stijena, što znači da je veći dio Zemljine magme mogao biti ugrađen u Mjesec.
 
Rad su objavili u Nature Geoscience krajem aprila 2019. godine pod nazivom “Terrestrial magma ocean origin of the Moon“.