Primjerak gljive Armillaria ostoyae, poznata i kao “gljiva ogorčenja” ili “gljiva sestrinstva” fascinantan je organizam koji obitava u šumama Oregona. Ova gljiva nevjerovatne veličine postala je poznata kao najveći živi organizam na Zemlji, šireći svoje micelije ispod zemlje na 965 hektara.

Naučnici su prvi put prepoznali razmjere ove gljive devedesetih godina prošlog vijeka kada su otkrili genetičku povezanost između pojedinih gljivica u šumama. Ovo je dovelo do otkrića da su svi ti organizmi zapravo dijelovi istog divovskog superorganizma – Armillaria ostoyae.

Kako bi preživjela, Armillaria ostoyae koristi podzemne niti poznate kao micelij. Micelij je mreža vlakana koja raste ispod tla, a sastoji se od tankih niti koje apsorbiraju hranu. Ova mreža micelija omogućuje joj da se širi i hrani na raspadajućem drvu i ostacima biljnog materijala.

Najpoznatiji primjer Armillaria ostoyae nalazi se u Malheur National Forestu u Oregonu, gdje se prostire na impresivnih 965 hektara. Ovaj superorganizam procijenjen je na hiljade godina starosti. Njegova dugovječnost pridonosi očuvanju šumskog ekosistema, budući da micelij može preživjeti kroz razne uslove, uključujući promjene u okolišu.

Uprkos svojoj veličini, Armillaria ostoyae ostaje dobrim dijelom skrivena ispod površine tla, neprimjetna za ljudsko oko. Njena prisutnost ključna je za održavanje ravnoteže u šumskom ekosistemu, jer pomaže u razgradnji mrtvog drva i recikliranju hranjivih tvari natrag u tlo.

Ovo otkriće o najvećem živućem organizmu podsjeća nas na složenost i čuda prirode koja često ostaju nevidljiva. I dok je Armillaria ostoyae možda skrivena ispod površine, njena važnost u održavanju šumskog ekosistema i njen jedinstveni status kao najvećeg živućeg organizma čine je izuzetno fascinantnom.

Još jedan mega organizam je i šuma od jednog jedinog drveta topole zvana Pando.