Nešto više od sedmice dana nakon što je Indija postala prva zemlja koja je sletjela na Mjesečev južni pol, lansirala je i letjelicu Aditya-L1 za proučavanje Sunca, označavajući još jednu prekretnicu u svom programu istraživanja svemira koji ima sve veće ambicije. Aditya na sanskrtu znači “Sunce”.

Raketa je poletjela iz svemirskog centra Satish Dhawan u Sriharikoti, u južnoj Indiji, na 1,5 miliona kilometara dugo četveromjesečno putovanje prema Suncu.

Nakon što nekoliko puta kruži oko Zemlje u trajanju od 125 dana, raketa će doći do takozvane “halo orbite” sistema Sunce-Zemlja, gdje gravitacijske sile osiguravaju stabilnu lokaciju koja omogućuje provođenje istraživanja vanjske sunčeve atmosfere.

Indijski naučnici rekli su da će položaj omogućiti kontinuirani, neometan pogled na Sunce i omogućiti im provođenje studija čak i tijekom pomrčine.

Raketa je opremljena sa sedam instrumenata za posmatranje Sunca i pomoći će u razumijevanju utjecaja solarne aktivnosti, poput solarnog vjetra i solarnih baklji, na zemlju.

Znanstvenici se nadaju da će Aditya-L1 dobiti “jedinstveni skup podataka koji trenutno nije dostupan ni u jednoj drugoj misiji“, rekao je nakon lansiranja glavni znanstvenik misije, Sankarasubramanian K.