Sitni fragmenti mikroplastike duboko prodiru u naša tijela u zabrinjavajućim količinama, naročito kroz hranu i piće. Nedavno su fragmenti plastike pronađeni i u naslagama začepljenih arterija kod pacijenata koji su išli na hirurško uklanjanje naslaga. Smatra se da mikroplastika u ovim naslagama povećava rizik srčanog i moždanog udara. Mikroplastika i nanoplastika je pronađena čak i na najvišim vrhovima svijeta te u placenti beba, ljudskoj krvi i majčinom mlijeku, a otkriveno je da su količine mikroplastike u flaširanoj vodi čak i 100x veće nego što se prije mislilo. Međutim, naučnici iz Kine kažu kako su pronašli jednostavan i efikasan način uklanjanja mikroplastike i nanoplastike iz vode.

Tim sa Medicinskog univerziteta Guangzhou i Univerziteta Jinan u Kini proveo je testove kako na mekoj vodi tako i na tvrdoj vodi (koja je bogatija mineralima) – takozvana “česmovača”, dodajući nanoplastiku i mikroplastiku (NMP) prije nego što su prokuhali tečnost, a zatim filtrirali sve taloge. Rad su objavili u Environmental Science and Technology Letters u februaru 2024. pod naslovom “Drinking Boiled Tap Water Reduces Human Intake of Nanoplastics and Microplastics“.

U nekim slučajevima, do 90% NMP je uklonjeno procesom ključanja i filtriranja, iako je efikasnost varirala u zavisnosti od vrste vode. Naravno, velika prednost je što većina ljudi to može uraditi koristeći ono što već imaju u svojoj kuhinji. “Ova jednostavna strategija ključanja vode može ‘dekontaminirati’ NMP iz vode za piće i ima potencijal da bezopasno smanji unos NMP putem konzumiranja vode“, pišu istraživači u svojoj objavljenoj studiji.

Veća koncentracija NMP je uklonjena iz uzoraka tvrde vode iz česme, koja prirodno stvara talog krečnjaka (kalcijum karbonat) dok se zagrijava. Ovaj krečnjak, često viđen u kućnim bojlerima i kuhalima, formira se na površini plastike jer promjene temperature izbacuju kalcijum karbonat iz rastvora, efikasno zarobljavajući fragmente plastike u kori.

Čak i na mekoj vodi, gdje je manje kalcijum karbonata rastvoreno, otprilike četvrtina NMP je uklonjena iz vode. Bilo kakvi dijelovi plastike prekriveni krečnjakom mogu se zatim ukloniti kroz jednostavan filter poput inoks mreže koja se koristi za cijeđenje čaja, kažu istraživači.

Pijenje prokuhane vode očigledno je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti NMP“, pišu istraživači.