Ako štedite na kuhinjskim spužvama i pokušavate ih oprati kako bi ih “dezinficirali”, prestanite to raditi jer činite samo još goru stvar. Prema studiji objavljenoj u Scientific Reports, pod nazivom “Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species“, kuhinjske spužve su praktično leglo patogenih bakterija, uključujući i one srodne bakterijama koje izazivaju upalu pluća i meningitis.
Kuhinjske spužve-leglo patogenih bakterija
Naučnici su identificirali vrste bakterija koristeći metodu DNK sekvencioniranja na uzorku od 14 upotrebljenih kuhinjskih spužvi. Jedan od identificiranih mikroba bila je i Moraxella osloensis koja uzrokuje infekcije kod ljudi sa oslabljenim imunitetom, a poznata je i po tome što čini da rublje ima neugodan miris.
Prisustvo ove bakterije objašnjava i neugodan miris upotrebljavanih kuhinjskih spužvi. Zanimljivo je da iskuhavanje i izlaganje spužvi talasima iz mikropećnica nije pomoglo u uklanjanju problema, nego je stvar učinilo još gorom. Zapravo, u iskuhavanim spužvama je bilo još više opasnih bakterija nego u onima koje nikad nisu bile dezinficirane. Izgleda da su patogene bakterije otpornije i nakon iskuhavanja re-koloniziraju spužvu jer one manje štetne bakterije uginu. Slično se događa i u našem probavnom sistemu nakon terapija jakim antibioticima.
Druga dominantna bakterija u otkuhavanim prljavim spužvama bila je Chryseobacterium hominis te niz bakterija iz porodice Gammaproteobacteria. Bile su prisutne i bakterije iz rodova Campylobacter, Klebsiella, Proteus, Salmonella i Staphylococcus te vrste Enterobacter cloacae i Escherichia coli.
Broj bakterija na ovim spužvama je iznosio 5x1010 bakterija, što je otprilike sedam puta više od broja ljudi na našoj planeti. Ovakva gustoća “naseljenosti” bakterijama postoji još samo u ljudskom izmetu. Kuhinjske spužve zapravo imaju veliku ukupnu površinu koja omogućava razvoj velikog broja bakterija,
Dakle, jedino što se može uraditi po pitanju higijene u kuhinji, jeste što češće mijenjanje kuhinjskih spužvi. Drugi par čarapa je to što to doprinosi povećanju mikroplastike.