Marie i Pierre Curie su svakako najpoznatiji (bračni) par koji je podijelio ili dobio neku Nobelovu nagradu. Nagradu su podijelili s Henryjem Becquerelom. Da li ste se zapitali da li su još neki partneri podijelili ovu prestižnu nagradu? 

Za početak, njihova kćerka i zet, Irene Joliot Curie i Frederic Joliot podijelili su 1935. Nobelovu nagradu za hemiju za sintezu novih radioaktivnih elemenata.

1947. godine, Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju podijelili su Carl Ferdinand Cori i Gerty Cory za otkriće puta katalitičke konverzije glikogena, tj kako se glikogen razlaže. Nagradu su podijelili s argentinskim fiziologom Bernardom Albertom Houssayom.

1974. godine švedski ekonomista Gunnar Myrdal je dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije, a njegova supruga Alva Myrdal je 1984. dobila Nobelovu nagradu za mir za rad na nuklearnom razoružavaju. Dakle, tehnički nisu podijelili nagradu, ali spadaju u jedan od 6 parova u kojim su oba partnera dobila Nobelovu.

Zatim, 2014. Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu su sa Johnom O’Keefejem podijelili Edvard Moser i May-Britt Moser, za otkriće sistema u mozgu koji omogućava orijentaciju, osjećaj prostora. Razveli su se 2016.

2019. Nobelovu nagradu za ekonomiju su podijelili Abhijit Banerjee i Esther Duflo-Banerjee, s Michaelom Kremerom za eksperimentalni pristup umanjivanju svjetskog siromaštva.